twitter
rss

April 3

Bukan sahaja masakan perlukan tip, dalam penyediaan kek perlu mengikut tatacara betul agar apa dihasilkan itu lebih menarik dan sempurna. Paling penting ialah untuk mengelakkan kek daripada merekah.
1- Jangan biarkan suhu ketuhar terlalu tinggi ( terlebih panas ), akan menyebabkan kek tersebut merekah di permukaan.
( Kepanasan ketuhar bergantung pada jenis alat tersebut dan juga berapa lama telah digunakan. Jika selalu menggunakannya mungkin dapat menjangka suhu ketuhar yang agak berbeza dari apa yang diberikan resepi).
2- Elak daripada menggunakan serbuk penaik terlalu banyak. Jika resepi menggunakan satu sudu teh bererti ia rata atau separas sudu sahaja.
( Sebaik-baiknya guna sudu penyukat khas, bukan sudu kecil yang digunakan untuk membuat kopi ).
3- Pastikan serbuk penaik masih baru dan diayak terlebih dahulu bersama bahan kering seperti tepung sebelum dicampurkan dengan adunan mentega dan bahan-bahan lain.
4- Kurangkan menggunakan tepung terlalu banyak, ia juga boleh menyebabkan kek keras, tekstur tidak gebu dan juga kek akan merekah kerana terlalu kering di dalamnya.

5- Cucuk dengan lidi terlebih dahulu untuk memastikan ia masak  atau belum sebelum mengeluarkannya mengikut jangka masa ditetapkan dalam buku resepi.

0 comments:

Post a Comment