April
22
Bahan-Bahan:
3 kg beras siam } direndam
1 kg beras pulut } direndam
1 inci halia } hiris halus
6 ulas bawang merah } hiris halus
1 sudu halba } hiris halus
1/2 kg santan
12 gelas air sejuk
Cara Memasak:
1. Kukus beras yang telah direndam sehingga masak.
2. Apabila masak, masukkan ke dalam bekas dan gaul dengan sedikit air
sejuk.
3. Kukus semula nasi selama satu jam.
4. Angkat nasi, kemudian gaul dengan santan yang telah dicampur halia,
bawang merah, gula
dan garam secukupnya. Sedia
dihidang.
Bahan-Bahan Lauk:
1/2 kg bawang merah } kisar
2 labu bawang putih } kisar
200 gram cili boh
2 senduk rempah nasi dagang
1 kg santan
3-4 kg ikan tongkol
Cara Memasak Lauk:
1. Tumis cili boh sehingga masak.
2. Apabila masak, masukkan air sebanyak tiga liter dan masak semula
sehingga mendidih.
3. Masukkan bawang dan halia yang telah dikisar dan digaul dengan rempah ke
dalam periuk.
4. Tambahkan gula, garam dan asam keping.
5. Masukkan santan dan masak selama 1-1 1/2 jam.
6. Akhir sekali masukkan ikan tongkol.